Samuel Webbe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Samuel Webbe (1740 Minorca25. toukokuuta 1816) oli englantilainen säveltäjä ja urkuri.

Minorcalla syntynyt Webbe vietti lapsuutensa Lontoossa. Webben isä kuoli kun hän oli sylivauva, ja hänen äitinsä palasi Lontooseen, jossa hän kasvatti poikansa ankarissa oloissa. Webbe meni 11-vuotiaana oppipojaksi arvostetulle huonekalupuusepälle, ja ensimmäisen oppivuoden aikana hänen äitinsä kuoli. Webbe päätti hankkia itselleen koulutuksen. Hän huomasi kiinnostuksensa musiikkiin, kun häntä pyydettiin korjaamaan cembalon kaikukoppaa. Korjaustyön aikana hän opetteli soittamaan soitinta. Tämän jälkeen hän aloitti soitto-opinnot Carl Barbandtin oppilaana.

Hän sai vuonna 1766 Catch Clubin palkintomitalin sävellyksestään "O That I Had Wings". Kaikkiaan hän sai 27 mitalia sävellyksistään, joita ovat esimerkiksi "Discord, Dire Sister", "Glory Be To the Father", "Swiftly From the Mountain's Brow" ja "To Thee All Angels". Muita hänen sävellyksiään ovat "When Winds Breathe Soft", "Thy Voice, O Harmony", and "Would You Know My Celia's Charms".

Webbe oli roomalaiskatolinen, ja vuonna 1776 hänestä tuli George Paxtonin seuraaja Sardinian suurlähetystön kappelin urkurina. Hän toimi tehtävässä vuoteen 1795. Hän oli myös Portugalin suurlähetystön kappelin urkuri ja kuoronjohtaja Lincoln's Inn Fieldsissä, joka oli Lontoossa ainoa paikka, jossa voitiin julkisesti käyttää katolista liturgiaa. Webbe sävelsi teoksensa "An Essay On the Church Plain Chant" (1782) jälkeen kokoelmat "Collection of Motetts" (1792) ja "A Collection of Masses for Small Choirs" (1795), joita kumpaakin on käytetty laajalti Britannian katolisissa kirkoissa ja 1800-luvulla muuallakin. Hänen motettejaan ja virsiään lauletaan edelleenkin Britannian katolisissa ja anglikaanisissa kirkoissa. Anglikaanisen kirkon "English Hymnal" sisältää kahdeksan Webben sävellystä, samoin "Liturgical Hymns Old And New" (1999) jota käytetään laajasti Britannian katolisissa kirkoissa, sisältää kahdeksan hänen sävellystään, muun muassa suositut sovitukset sävellyksistä "O Salutaris Hostia" ja "Tantum Ergo for the Catholic service of Benediction". Hänen virsisävelmäänsä "Melcombe" lauletaan nykyisin usein niin anglikaanisissa kuin katolisissakin kirkoissa.

Webbe julkaisi yhdeksän kirjaa sävellyksistään vuosina 1764–1798. Nykyisin arvostetaan erityisesti hänen kaanoneitaan, joskin kirkkomusiikilla on ollut merkittävä vaikutus. Hän sävelsi myös yhden oopperan, The Speechless Wife, jonka ensiesitys oli Covent Gardenissa. 22. toukokuuta 1794.[1]

Suomessa monen kuoron ohjelmistossa on Webben sävellys "Agnus Dei".

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • The Penguin Companion to Classical Music. By Paul Griffiths. London: Penguin Books, 2004.
  • Brown, James Duff. Biographical Dictionary of Musicians: With a Bibliography of English Writings on Music A. Gardner. (1886).
  • Barret, William Alexander. English Glees and Part-songs, London: Longmans, Green and Company, 1886.